Sammanfattning av året 2018:

Så här runt nyår så är det väl brukligt att försöka ge sig på en sammanfattning av det som gått. Kutym är att inleda härligheten med några superlativ och diverse hyllningar över bragder samt händelser. Men faktum är att 2018 inte går till historien som något jätteår för det svenska metet om man ser till det som folk oftast ser till. Rekordstora fiskar.

Men bara för att vi inte fick de fiskar vi hade kalkylerat med så innebär inte det per automatik att ingenting annat hänt. Här följer en liten redovisning av det som legat på tapeten under året. På gott som på ont.

DET NEGATIVA:

Det är lika bra att inleda med det som varit mindre bra, vi river helt enkelt av plåstret snabbt!
Det vi först märker är avsaknaden av rekordfiskar. I de stora arterna som sutare, ruda, mört, färna, id och karp så höll sig samtliga rekord ännu ett år. Mig veterligen kom ingen ens riktigt nära något rekord? Vilket nödvändigtvis inte är negativt alls. Vi tyder inte detta som någon nedgång på något sätt, utan ett krasst konstaterande att så var fallet denna gång. Vi siade lite kring detta i Panelen under våren och inga riktigt heta tips gavs på rekord som skulle ryka. Vilket visade sig stämma.

Specimentävlingen som i skrivande stund har några få dagar kvar har kantats av skandaler enligt Max, vilket sätter en tråkig prägel på en tävling som är tänkt att handla om tillit och ärlighet.
På nätet debatteras det om både ålens vara eller att inte vara samt trollingfisket.

svenskan

Förleksfisket i allmänhet och efter gädda i synnerhet är en annan het potatis. Det som slår mig är att jag aldrig skulle ha trott att vi skulle hamna i den situation där gäddan blivit en bristvara. De senaste 20 åren har varit grymma mot arten, och ingen ljusning syns i sikte. Skall vi som fiskare agera nu eller ska vi vänta några år till? Hur som så lär inte vår inverkan ge de positiva effekterna som får gäddbestånden att öka till de nivåer som vi hade under 80-90 talen.

Vi söker efter bovar och då är skarven en ohotad etta. Debatten kring skarvjakt är större än någonsin och allt fler röster höjs för rejäl avskjutning på flera platser. Även sälen har fått utstå en del näthat från hetlevrade fiskare. Vi får se var vi hamnar under 2019.

Storfisksregistreringen har haft det nästan lika hett om öronen som skarvarna. Novemberdebatten avhandlade bland annat frågan om plats måste anges för fiskar som fångats. För mig personligen en helt vansinnig fråga då jag är mer intresserad av att se var fiskar fångas än vad dom väger. Andra anser att man på detta vis skyddar utsatta bestånd. Vilket är helt korrekt. Svår fråga som förmodligen rör upp känslorna mest hos predatorfiskarna. Fortsättning lär följa både på nätet som hos oss på Swedish Anglers… Mer om detta får ni höra vid ett annat tillfälle!
Som om detta inte var nog så ströks en 18-kilos gädda efter att först blivit godkänd. Men inte innan en hetsjakt på internet avhandlats i bitvis väldigt hårda ordalag. Vilket inte direkt hjälpte någon av parterna.

Gäddan är som sagt en het potatis och ingenting att krama när åskan går. Just nu så pågår det en gäddfeber av sällan skådat slag, och vi får nog leva med det en tid till. På tuben snurrar det inte mindre än tre olika gäddfisketävlingar som producerats i Sverige, och inom kort kommer det en ny från Finland som lär elda på det redan glödheta gäddklimatet som råder.
Med dessa förutsättningar så förstår man snart att metet inte får plats i de svenska tidskrifterna. De få som syns är paradoxalt nog nästan alltid riktade mot dem som inte metar. Det vill säga ”så här metar du”… typ av artiklar som knappt någon läser. Vad FJ:s ”köp” av Fiskefeber kommer att innebära vet vi givetvis inte. Att två tidningar har mer innehåll än ett är ju givetvis svårt att bortförklara, men det vore dumt att döma ut dem på förhand. Bollen ligger hos FJ att vinna sympatierna och metets synlighet kommer knappast drabbas då den redan nu är obefintlig. Det är anledningen varför händelsen hamnar under det negativa. Men vi hoppas givetvis att köpet kan vara början till ett bättre meteklimat i tidningsform.
Dessutom, de få bloggar som avhandlar metet har varit märkligt anonyma under året, vilket är beklagligt.
Vi hoppas på en bättring till nästa år!

DET POSITIVA:

Efter denna harang kan man fråga sig om någonting alls varit positivt under året? Ja, massor!

Att vi inte fångat några rekord kan oväntat segla upp till en topplacering på vår lista. Om Rögle dammar inte ger någon brax i rekordformat, eller Ursjöns största ruda dött eller bara hållit sig undangömd kan det ge utrymme för nya vatten att segla upp. Att stora färnor finns betydligt längre norrut än Svartån kan ge en ny nyans till metet. Att man fångat björknor över kilot utanför Älvkarleby är en annan sak. Mörten som idag metas från norraste Norrland till Ystad är en annan art som känns genuint intressant att utforska. Att en stor sutare idag är betydligt lättare än tiotalet år sedan följer samma positiva trend om man ser till mångfalden. Vill man ha fiskar i rekordklass så finns ändå de flesta storvatten kvar för allmän beskådan. Att kunna nypa någon poäng i svenskan från mer udda vatten borde vara positivt för metet som sport. Nog för att det fortfarande finns totalt dominanta vatten, men de känns spontant ändå färre. Och när ett vatten tappar så börjar metarna röra på sig, och då ploppar nya vatten upp.

Färnan – Min favoritfisk
Det dök ju upp en svensk bok om mete under 2018, det hör absolut inte till vanligheten och måste ses som en väldigt positiv sak! Carl-Johan Månsson är författaren och boken riktar sig till alla som tänkt tanken att meta färna till den riktigt inbitne metaren.

färnan min favorit

Swedish Anglers
Att vi haft sakliga och trevliga samtal och diskussioner i vår Facebookgrupp är en annan positiv sak. Vi har inte behövt rycka in en endaste gång vad jag minns. Folk frågar och får oftast hjälp nästan med det samma av andra medlemmar. Många har delat sina bilder och upplevelser. Våra poddar har tagits emot med större entusiasm än vad vi trodde var möjligt. Där har vi ett antal personer att tacka för som faktiskt ställt upp och delat med sig av sina hemligheter.

Jag tror inte att någon har tackat nej till en intervju heller. Vi har haft längre intressanta saker med folk som P-O och Ronny Svensson för att nämna två. Där har vi kunnat fråga om sånt som vi aldrig kunnat läsa om i fiskepressen. 12-Frågor har blivit en följetång där vi snart nått punkten att det inte finns några fler att fråga utan att behöva röra sig utanför metekretsarna.

Vi saknar dock lite material från er läsare!
Artiklar och sånt som vi mer än gärna delar på vår sida om ni vill.
Det artiklar vi har publicerat under året har för det mesta kommit från våra egna pennor.

Sportfiskemässan var ett riktigt roligt inslag 2018 där vi var med och arrangerade metetorget. Vi fick träffa både nya som gamla ansikten, som sagt riktigt skoj!
Så därför känns det extra roligt att kunna presentera att vi kommer att ansvara för metetorget på Sportfiskemässan 2019!
Det börjar bli färdig-skissat och kommer förhoppningsvis bli ännu bättre än den vi hade i år. Mer info kommer dyka upp framöver. Men boka in 29-31 mars i Jönköping redan nu.

Nya hemsidan har vi nämnt i ett tidigare inlägg, men i korta drag så har vi ”vuxit” ur upplägget som vi har idag. Ni är många som läser det vi skriver vilket vi tycker är riktigt roligt såklart. Så därför har vi valt att bygga nytt och bättre, så vi kan erbjuda er mer läsning, tävlingar och recensioner.
Det planerade lanseringsdatumet är den 6 januari 2019!

bild hemsidan_3

England är som alltid en storproducent av mete-media. Under året har mängder av bra filmer kommit upp på tuben. Eurobanx och the challenge för att nämna några. Givetvis med tyngdpunkt mot karpmete. Men välproducerade metfilmer är en bristvara på våra breddgrader. De vi har härifrån är bland annat Mikael Sandström och bivvykaffes fina filmer. Från Finland har vi inte mindre än två producenter av mete som går att hittas med textning. Kanalgratis har lite mete med, vilket är tacksamt!

En sista positiv grej.
Vi nämnde tidigare att metet sällan får synas i fiskepressen, vilket är synd. Men det finns ändå ett undantag som vi vill lyfta fram här och det är Sportfiskarnas egna tidning, Svenskt Fiske som i senaste numret hade ett riktigt fint mete-omslag och en vass artikel om predatormetet skriven av Oscar Trowald.

svenskt fiske

Vi får hoppas att det under 2019 kan dyka upp fler meteartiklar och nya snygga omslag där fokus inte ligger på ”gubbe i keps med stor fisk”…

Årets fisk?
Här är det ni som får komma med förslag på årets fisk, antingen kommenterar ni det här inlägget, eller skriver ni en kommentar i Facebookgruppen. Ös på nu, för det vore skoj att höra vad ni tycker är årets fisk!

Med detta sagt så vill vi bara avsluta med att önska er alla ett GOTT NYTT ÅR!
Vi ser fram emot 2019 och tror det kommer bli ett riktigt kanonår.
Sen hoppas vi att ni kommer meta mer än någonsin tidigare!

Lämna en kommentar